Коледа през моя поглед винаги е била най-красивият и вълшебен момент от цялата година. Всичко е по-бляскаво, отрупано в брокатен прах – злато и сребро. Въздухът е наситен с трескаво вълнение по наближаващите празници, а хората са по-мили и обнадеждени от новото начало, от вярата в доброто и светло бъдеще.

През последните години стана традиция в началото на декември да посещаваме различни места по света в търсене на коледно настроение и вдъхновение. Тази година Брюксел привлече вниманието и съвсем ненапразно. Коледният дух тук е под формата на красиви пазари, отрупани с изкушаващи лакомства, ръчно направени коледни играчки, сътворени току-що от сръчните ръце на някои елф и ароматно греяно вино.

Храната изобилства от прясна риба, миди, хрупкави пържени картофки и ароматни домашни хлебчета. А, шоколада?! Шоколатериите тук успяха да спечелят сърцето ми завинаги! Франция и Швейцария взети заедно не биха могли да предложат такова количество и изобилие, каквото намерих в Брюксел. Изобретателността на майсторите-сладкари не познава граници. По това време на годината аромата във въздуха е опияняващ, а витрините са наситени с различни по вид, форма и размери произведения на изкуството от най-финия и чист шоколад. Вкусът е също толкова изумителен и пленяващ, така че уверете се че сте се запасили за дълго време.


Малко площади по света могат да произведат такова възхищение и изумление като централният площад на Брюксел – Гран Плас. Готическият и бароков стил на ограждащите го фасади е толкова пленителен, заради детайлното си изпълнение, че сякаш са покрити с така известната брюкселска дантела. От началото на декември всеки ден от 18 часа до полунощ на всеки 30 минути площадът се превръща в миг от приказка, където под звуците на вълшебни мелодии можете да танцувате валс с любимия, докато различните сгради се осветяват в разкошни цветни картини. В близост до Гран Плас се намира и районът „Саблон“, където можете да се насладите на множество магазини за антики и картинни галерии. Тук е разположено и най-известното място за правене на сладкиши в Брюксел – сладкарница „Витамер“.


В Брюксел можете да откриете и „Mary“ – магазин за ръчно направени шоколадови изкушения, поставен от The Telegraph на 6то място в класация за десетте изумителни магазина за шоколад, които всеки шокохолик трябва да посети и едно от 15те най-щастливи места по света според CNN. Магазинът получава името си през 1919г., след като Mary Delluc започва да прави шоколади за кралската фамилия и освен с безупречния си вкус, шоколадовите изделия ме спечелиха и с ръчно изрисуваните кутии, в които се предлагат. Изящество в кутия! Такъв е и Брюксел – изящен, деликатен, фин, гостоприемен и красив!

 

 

 

 

 

 

 

 

Споделете ми вашите любими коледни дестинации.

 

 

Write A Comment