В  сърцето на Южна Франция, близо до Грас има малко градче – Montauroux/Монтору, пленяващо с необятни цветни поля, кристален въздух и провансалски стил, отличаващ се с непринуден уют и селска рустикална романтика. Тук, издигнат на висок хълм, с впечатляваща гледка към полета от рози и жасмин се намира любимият дом на модния революционер Кристиан Диор – добре дошли в Chateau de la Colle Noire!



Запленен от красивите гледки на Прованс и възможността да бъде близо до обичната си сестра Катрин, Диор купува имението през 1951г. и започва да го реновира с идеята да го направи свой дом, далеч от суетата на авеню Монтен и Париж. Талантливият дизайнер пренася и любимата си роза – майската роза от Грас, която и до ден днешен се отглежда там и е една от запазените съставки на парфюми Диор.



Веднага щом стъпих по каменистата пътека, обградена от огромни кипариси от двете си страни, пред мен се разкри една от най-уникалните и вълнуващи гледки. Шатото бе точно такова, каквото го бях запечатала в съзнанието си, прелиствайки хиляди модни списания  – внушителна каменна постройка, с масивна двойна входна врата, рамкирана от красиви каменни колони. Прозорци с дървени капаци и разкошни увивни растения, допълващи провансалската романтика.



След като прекрачите прага се озовавате във входно помещение, чийто под е във формата на звезда с 8 лъча (някои го определят като компас). Осмицата/Huit е освен любимо число за дизайнера, но и присъства в почти всички колекции.



Приемната на дизайнера, където има книга за гости, в която много от приятелите му са оставяли пожелания, сред които и Марсел Бусак текстилен магнат, с чиято помощ през 1947г. Диор открива първият си бутик в Париж. По-голяма част от стаите в Шатото са автентични, а много от мебелите са запазени от Катрин, сестрата на дизайнера, която след неговата смърт през 1957г., продава имението заради финансови затруднения. През 2012г. групировката LVMH, придобиват правата над имота и завършват изцяло замъка, като се ръководят от желанията и предпочитанията на Диор. Това личи и от красивите салони – Le Grand Salon и Le Petit Salon (Големият и Малкият салон), които са проектирани в английски стил – един от любимите на френския гений.



Летният салон/Le Salon d’Ete е мястото, където са се оттегляли гостите след вечеря и цялото пространство ухаеше на момина сълза, основна съставка на парфюма Diorissimo.



Личната спалня на Диор е автентична, като по негово желание над леглото е вградена щастливата му звезда. Историята разказва, че преди да реши да създаде собствена модна линия и да излезе под прожекторите, дизайнерът е имал много колебания. В мразовит зимен ден, разхождайки се из улиците на Париж, точно пред Английското посолство е намерил метален диск във формата на звезда, който той приема за знак и щастлива поличба. Поверието също гласи,че всеки които се докосне до „звездата на Диор“ го чака щастие и късмет 😉





Банята на мосю Диор е в разкошен стил, мрамор и злато, където дизайнерът винаги е пазел по един флакон от любимия си аромат Eau de Cologne Fraiche. Лебедовите глави, лебедът е символ на грация и женственост за дизайнера и служи като основа на първата рекламна кампания на иконичния за марката парфюм Miss Dior.



Любима моя част е градината с басейна. Място, където понятия като време и пространство не съществуват. Красиви каменни статуи, леко люлеещи се клони на вековни дървета и уникален цветен аромат създават магическо усещане. А вятъра, вятъра гали нежно лицето и нашепва истории по отминала славна епоха на пищност, женственост, елегантност и красота…



Write A Comment