Спомням си, че преди да замина за Портофино си пусках „Love in Portofino“ на Андреа Бочели. Представях си как пристигам в града с лодка от морето, вятъра леко „разресва“ косите ми, докато слънцето гали раменете ми и още от далече виждам красивите цветни постройки дом на някогашни рибарски семейства… по-красиво и вълшебно е от това, което си представях!



Когато стъпих на марината, ми трябваха от 5 до 10 минути, за да осъзная къде се намирам. Енергията на това малко и безкрайно красиво селище е толкова магична и завладяваща, че мога да ви говоря с часове. Атмосферата е лежерна и типичното „Dolce far niente“ придобива нови измерения. Чуват се викове, смях, плискане на вода и поредната лодка. Завъртам се леко и сякаш това движение ме връща обратно на земята.

Точно до пристанището са разположили маси кокетни ресторантчета и собствениците ви приканват с изкусителни ястия. Препоръчвам ви „El Portico“ на Via Roma, където ще ви направят най-вкусната паста с типичното за региона босилеково песто, а морските им дарове са нещо, което не трябва да пропускате.



Ако искате хубав сладолед и преживяване, за което да си спомняте дълго, вашето място е Gelateria Gepi на Piazza della Magnolia. Няма как да объркате мястото, оставете се тълпата от доволни и усмихнати туристи със сладолед в ръка да ви води.



След това е време за разходка по тесни пътечки, по които бих се изгубила с удоволствие. Тук на всяка крачка се предлагат ръчно изработени сувенири, посуда, лимончело и красиви пейзажи, увековечени в картини. Какво да си вземете ли? Най-вече прекрасните спомени от това уникално място.



Относно местата за отсядане. Мястото е overprice и ако сте на бюджет ви препоръчвам да нощувате в някои от съседните градчета, като Рапало например, които са не по малко красиви, все пак всичко тук е част от Лигурската ривиера и е разкошно. Ако обаче сте решили да се глезите до край Belmond Hotel Splendido е точното място за това. Петзвездният гигант е разположен на зелен хълм, с гледка към яхтеното пристанище на Портофино и е перлата в короната на италианската ривиера. Тук можете да прочете повече за хотела, а сега ви оставям с Андреа Бочели, защото my Italian summer is calling.


Write A Comment