Случвало ли ви се е да влезете в магазин с идеята да си купите определена дреха, в определен цвят само, защото на ваша приятелка, позната или на снимка в социалните мрежи дрехата стои прекрасно на дадения човек? Познато ли ви е? Аз лично съм пазарувала така много често и връщайки се вкъщи покупките изобщо не ми харесват. Роклята, която беше уж прекрасна, на мен не ми стои по същия начин.

Но защо се получава така и как да откриваме дрехите, които са „направени“ за нас?

Много често една неправилна дреха, кройка или цвят, колкото и добре да изглеждат, биха ни направили бледи, безформени и уморени. Неправилно подбраните цветове биха подчертали недостатъците ни и биха скрили цялото изобилие от очарование, сияние и красота, които всеки от нас носи.

Не е тайна, че хората с по-нисък ръст е добре да подбират дрехи, които оптически ги издължават. Дали това ще е панталон с висока талия или рокля е въпрос на избор, но тук има един малък „аха!“ момент, за който да съблюдавате. Когато избирате дреха с висока талия ръкавът на тоалета ви не трябва да стига до началото на колана. Той трябва или да е по-високо, или по-ниско от нивото на талията. В противен случай дрехата ще ви „затвори“ и няма да се постигне ефект на издължаване, а напротив.

Роклите с права кройка са нещо, което по-ниските дами е добре да избягват. Там няма структура и изглежда сякаш тялото е без форма. Блузи и рокли с открити рамене и дрехи с V-образни деколтета ще фокусират вниманието върху горната част на тялото и отново биха помогнали за по-красива и издължена фигура.

С големите принтове в дрехите е добре да се внимава, колкото по-голям е принта, толкова по-обемни изглеждаме и обратно.

Любимото ми райе е още един начин за постигане на по-стройна и висока фигура. И тук, колкото по-тънки са линийте, толкова по-добре и винаги вертикално разположени, обратното би довело до оптическо разширяване.

Тонът и подтонът на кожата ви, цвета на очите и косата са също решаващ фактор в това да засияете в дадена дреха. Един от лесните начини да определите подтона на вашата кожа е да погледнете вените си и ако те са със синьо-лилав цвят, то вашият оттенък на кожата е жълт и студен, а ако са зелени – топъл. Ако не може да се определи със сигурност – неутрален.

Ако сте брюнетка със светла кожа и жълта тоналност подходящите цветове са всички пастелни, но със студени нюанси. Изумрудено зелено, бяло, синьо, наситено лилаво, млечно шоколадово и карамелените цветове са много подходящи. Розовата тоналност трябва да се избира умело, някои бледи прасковени и бананови нюанси правят кожата още по-бледа и изморена. Аз самата съм със светла кожа и жълт подтон и често, когато ми хареса модела на дрехата, но цветът не е съвсем подходящ обичам да хитрувам като съчетавам с яке, сако, аксесоар, шал в цвят, който е съответстващ на кожата ми. Цвят на горчица, оранжево и жълто ви съветвам да избягвате, освен ако нямате приятен слънчев загар.

Ако кожата ви е с топъл, розовеещ подтон то подходящите цветове за вас са ярките нюанси на синьо, зелено, корал, топло червено, наситено до нежно розово, млечно кафяво, марсала, бледо жълто, бежово. Обикновено тези дами са със светли руси коси или са по-склонни да ги изсветляват с няколко тона.

Трикове за ниски дами – когато избирате макси поли или рокли, нека те да бъдат с цепка. Ръкавът над талията или рокли без ръкав биха издължили силуета. Ако предпочитате дължина под коляното, то нека обувката да е с остро носле и/или телесен цвят, както и такива с отворени пръсти. Сетът от две части, при който топът да е със скъсена дължина, а панталонът или полата с висока талия ще създаде оптическа илюзия за по-висока фигура.

Трикове за по-закръглени дами – колкото и странно да звучи тези дами трябва да подчертават извивките на тялото си, а не да ги крият в дрехи оувърсайз. В горната част избирайте дреха, която да е по тялото ви, а надолу съчетайте с разкроена пола или прав панталон, по този начин подчертавате талията и скривате по-широк ханш. Избягвайте всякакви къдри, волани и напластени текстури, които ще добавят допълнителен обем. Блуза или риза с пеплум също е добър вариант. Вертикалното райе е ваш приятел, а големите флорални мотиви не.

Трикове за високи дами – ако височината ви притеснява или просто искате тялото ви да изглежда още по-съразмерно, то панталони и поли с ниска талия са удачен вариант. Вие сте и късметлийки, защото можете свободно да избирате модели на обувки с каишка около глезена, която по принцип отнема от дължината на крака. Можете да избягвате блузи и ризи с изправена яка, които по принцип удължават силуета.

И не на последно място, най-красивото облекло, което можете да носите е вашата усмивка, защото „не дрехата прави човека, а човекът прави дрехата“.

Write A Comment