А

ко тайничко си мечтаеш косата ти да расте с бързи темпове или просто искаш тя да изглежда здрава, лъскава и поддържана, значи си на правилното място и следващите редове са специално за теб.
От години поддържам дълга коса и това невинаги е било лесно, а по-често е предизвикателство. Слънцето, солената вода и стилизиращите уреди не са най-добрият приятел за косата и се е налагало многократно да я възстановявам след нанесени поражения. Опитвала съм хиляди маски, домашни или готови продукти, които обещават чудеса, и то в рамките на дни. Да, понякога е давал резултат някой „чудодеен“ продукт, но това не продължава дълго и отново се завърта омагьсаният кръг на проба-грешка.
Нищо досега не бе оказвало толкова добро въздействие, каквото имат естествените масла. Най-любимото на здравата и красива коса е кокосовото масло, чистото студено пресовано кокосово масло. Толкова е ефикасно, че съм склонна да вярвам, че има вълшебна съставка. Омекотява косата, но не я прави безжизнена и без обем. Придава огледален блясък още след първото използване и най-хубавото – косата започва да расте по-бързо, а само след месец употреба се виждат и новоизраснали косъмчета. Възстановяващото действие на кокосовото масло се дължи на съдържащите се в него лауринова и каприлова киселина, съставки с мощен хидратиращ и лечебен ефект.


Препоръчвам ви да нанасяте маслото леко затоплено вечер преди лягане, по цялата дължина, за да може да действа максимално дълго, а сутринта след измиване сами ще забележите разликата. Ако сте достатъчно упорити и последователни и повтаряте процедурата всяка седмица, след няколко месеца няма да можете да познаете косата си. За още по добри резултати и бърз разтеж, към кокосовото масло добавяйте и няколко капки розмарин, а ако страдате от пърхот масло от чаено дърво и кокос ще ви помогнат да го забравите завинаги.Разбира се красотата отвън винаги започва отвътре и е добре да давате на тялото си достатъчно добра и разнообразна храна. Витамините от Б групата са важни за добрия вид и здраве на вашата коса, кожа и нокти. Спанакът, брюкселското зеле, гъби, бадеми, овесени ядки, просо, пшеничен зародиш са част от храните богати на витамини от група Б. За съжаление много от хората не обичат тези храни, не могат да ги консумират или поне не в достатъчно количество. Допълнителното им набавяне под формата на таблетки е добър вариант, които ще се отрази благотворно и ще допринесе за още по-здравия вид на косата ви.

Друга много важна добавка, за подхранена и блестяща коса, е колагенът. Подробно съм описала ползите от него тук и защо е толкова важно да го набавяме своевременно. Само ще добавя, че е много ценно да суплементирате с добър и качествен колаген, който е извлечен по естествен път и се усвоява от тялото ви на 100%. Не правете компромис с качеството, за да не се налага да поправяте в по-късен етап щетите от този избор. В противен случай само разпилявате времето, парите и младостта си :). Доверете се на утвърден бранд с дългогодишен опит, какъвто е WeCollagen.


Подстригвайте редовно косата си. Мили дами, само здравата и поддържана коса може да израства на дължина. Не се колебайте да посещавате често фризьора си за изчистване на изтънелите краища.
Не измивайте косата си твърде често. Скалпът няма да има време да произведе естествените си защитни масла и това ще доведе до пресушаването му и до общо влошаване състоянието на косата. Препоръчително е измиване два до три пъти седмично, а ако се нуждаете от допълнително освежаване, сухият шампоан е идеална алтернатива.


Това са моите съвети и малки женски хитрини за Вас. Споделете ми как глезите косите си. Имате ли си любими ритуали?

Пожелавам ви постоянство и разкошни коси!

2 коментара

  1. Някакви съвети за добър шампоан? Някаква тайна домашна рецепта? Изпитвам големи затруднения да намеря добър продукт на пазара :-/

    • Здравейте, Веси! Да, за съжаление е трудно с шапоаните, особено когато ни заливат с реклами и артикули, които обещават почти невъзможни ефекти. Не сте споменала каква е вашата коса, но разгледайте шампоаните на Aussie, които са с хубав и изчистен състав. За щастие вече се предлагат и в България, в дрогерии Лили. Ще се радвам да чуя отзиви! Доскоро!

Write A Comment