Питали ли сте се някога как, откъде и кой създава едни от любимите ни парфюми?

Дестинацията е Грас. Само на 15км. от бреговете на Средиземно море, на скалист склон, галени от слънчевите лъчи, тук се отглеждат едни от най-ценните съставки на всеки запомнящ се парфюм.



Пристигаме по залез и на слизане от колата ме обгръща аромат на лавандула. Оглеждам се бързо, за да видя познатите полета със синьо-лилави цветчета, но за мое учудване няма такива около мен. Вечер тук бризът носи уханието на лавандула от далечните полета, а сутрин влажният въздух е напоен с мириса на жасмин… домът на парфюмите!

Стара ротонда и някогашна мелница, сега са претворени в една от най-известните и „ароматни“ сгради в Грас – Les Fontaines Parfumees (Фонтанът на парфюмите). Там където Франсоа Демаши/парфюмен създател Dior perfumes/ и Жак Кавалие/парфюмен създател на Louis Vuitton perfumes/, създават магията и ароматите на Louis Vuitton и Christian Dior тръгват по света, за да завладяват сърцата на милионите си почитатели.

Едни от най-емблематичите и запомнящи се парфюми /Miss Dior, Eau Sauvage/ са създадени в този регион и завръщането на двете големи парфюмерийни къщи тук е изключително важно, както заради използваните качествени съставки, така и заради опита, присъщ на района.


Вдясно от главния вход, по криволичеща пътека и полета от жасмин и майска роза, попадате в сградата на старата мелница. Помещението ухае на най-съвършената симфония от аромати от La Collection Privée на Dior perfumes, която е толкова завладяваща и преминава от чувствени, флорални, ориенталски към плодови ухания.



В следващата стая благоуханието е отредено на LV perfumes, една колекция създаваща обонятелна експлозия. Всеки един от парфюмите е невероятно творение и изключително селектирана композиция, която създава усещането за уникалност.



Дворът е като малък оазис и триумф за сетивата, можете да усетите уханието на бергамот, мента-портокал, мента-цитрон.



Изненадата, която ме очакваше в главната сграда беше нещо, което не си бях представяла и в най-смелите мечти. Имах изключителната чест и възможност да срещна лично двама от най-изявените имена в парфюмерийната индустрия. Франсоа Демаши, изискан и стилен в изказа си, с доловима носталгия разказваше за дните, когато е бил ученик в Грас и е играел в двора на изоставената мелница, сега дом на световноизвестните парфюмерийни брандове.



Жак Кавалие – уникален талант в съчетание с огромна енергия и харизма. „Да създадеш парфюм е като да нарисуваш красива картина. Започваш с основите, добавяш елементите, изчистваш силуета и готово!“. Самият той знаеше много добре безценните качества на българската роза и сподели, че такава е използвана в един от парфюмите на Louis Vuitton, а кой точно оставям на вас да откриете 😉



Au revoir ma cherie!

 

 

Write A Comment